Temaprovningar

[Lista över provningar]

December 2020

Provningsgruppen bestod denna gång av:
Rickard Albin
Mårten Söderlund
Magnus Hoffstein
Johan Wadman

Bedömningsgrunder

Bästa Beaujolaiserna i beställningssortimentet

Nästan alla vinböcker om Bourgogne verkar ha “glömt” bort Beaujolais. En hel del böcker glömmer även Chablis. Clives Coates är mer ärlig och kallar rakt på sak sin bok för Côte d’Or, varför ödsla tid på annat än det bästa? Jo det finns trots allt flera goda skäl att ägna Beaujolais lite uppmärksamhet. Inte minst för dess charmiga och matvänliga viner som undsluppit övriga Bourgognes prishysteri.

Låt oss börja med en titt på den för Beaujolais helt dominerande druvan Gamay.

Gamays släktträd undersöktes med modern genteknik i slutet på 90-talet. Inte helt överraskande är det Pinot Noir som är den ena föräldern (fadern) medan den mer okända Gouais Blanc är modern. Pinot och Gouais Blanc är för övrigt också föräldrar till Chardonnay (och en hel massa andra druvsorter) så här snackar vi lyckat föräldraskap. Gamays fullständiga namn är Gamay noir à jus blanc för att särskiljas från närliggande sorter som tex en teinturier med rött fruktkött. Gamay är känd för att vara en högavkastande druva med tunt skal och hög fruktsyra. Håller man nere skördeuttaget så belönas man med en tydlig kvalitetshöjning. Gamay är fullständigt dominerande i Beaujolais. Faktum är att inget annat distrikt når upp till samma nivå av monokultur som Beaujolais med sina 98% Gamay. Inte helt känt och kanske lite förvånande är att de bästa vinerna har utmärkt lagringspotential och med tiden blir allt mer bourgognelika. Mycket av rankornas växtsätt sker enligt den traditionella gobelet stilen som också benämns bush vines. Generella planteringstätheten är hög och en densitet uppemot eller över 10 000 plantor per hektar är inte ovanligt.

För denna temaprovning har vi uteslutande koncentrerat oss på de bättre kvalitetsmässigt och högre klassificerade vinerna. Eftersom Beaujolais är så prisvärt låter detta sig göras även inom en rimlig prisram. Inte nog med att vi håller oss till de tio så kallade Cru Beaujolais, vi lägger  dessutom tyngdpunkten på de två som anses bäst: Moulin-à-Vent och Morgon. Alla tio Cru Beaujolais ligger i den nordligaste delen av distriktet, angränsande till chardonnaydominerade Mâconnais. Granit dominerar i dessa områden och sägs vara en av förklaringarna till varför Gamay presterar så bra just här. Moulin-à-Vent är dessutom känt för sina närliggande mangangruvor och mangan är en viktig mineral i vinrankans metabolism. Kanske bidrar detta till att Moulin-à-Vent är mest långlivad av alla Beaujolaisviner.

I frånvaro av kommersiell framgång har man i Beaujolais haft fria tyglar att experimentera med vinodling och vinmakning. Beaujolais blev därför tidigt ett epicentrum för naturvinsrörelsen. Mest kända här är “Gang of four”, som de kom att kallas av en amerikansk vinimportör: Marcel Lapierre, Jean Foillard, Jean-Paul Thévenet och Guy Breton. Speciellt Marcel Lapierre var en förgrundsfigur i naturvinskretsar och en av orsakerna till att sommelierer på trendiga stjärnrestauranger numera har gott om naturviner från Beaujolais på vinlistan.

Hur smakade då vinerna? Jo de excellerade precis där Beaujolais ska ha sin styrka: charmig och delikat bärfrukt, friska fruktsyror och mjuka runda tanniner samt ett fräscht och läskande avslut. Bäst var 2018 Terre de Manganèse från Moulin-à-Vent av odlaren Didier Desvignes. Ett imponerande stort vin med eteriska dofter och djup sammetslen smak. Fantastisk välgjort och vill du upptäcka vad Beaujolais kan prestera så är detta ett vin att prova. Desvignes viner är alla härligt rena och vinmakningen är gjord med precision, allt är på rätt plats. Smakprofilen i detta vin har fokus på mörka bär, blommor och solmogen blå frukt. Av Desvignes provade vi också en Morgon som även den kan rekommenderas. 

2016 Moulin-à-Vent, Domaine de Rochegre`s är ett vin med mycket terroirtoner som järn och blod. Här visas tydligt släktskapet till Côte d’Or där firman Albert Bichot har sitt huvudkvarter. Vill man prova ett mer pinotlikt vin så är detta ett bra val.

Avlutningsvis vill jag rekommendera min egen favorit i uppställningen, 2018 Morgon av Julien Sunier. Lite av en vattendelare beroende på vad man tycker om den stalliga jästsvampen Brettanomyces. Julien Sunier visar att det i Beaujolais, i motsats till norra Bourgogne, fortfarande är ekonomiskt möjligt att starta en ny domän på 2000-talet och lyckas. Förutom de multna löven och stalligheten i doften  gillar jag den fina röda frukten, den härligt friska syran och imponeras av att han lyckats åstadkomma ett sådant delikat vin i den varma årgången 2018.

Framtiden ser ljus ut för Beaujolais!

 

Johan Wadman

RöDA
 FRANKRIKE
14p +
159:-
2017 Morgon, Côte du Py
(Georges Duboeuf), Beaujolais, Bourgogne, Frankrike
78627, Valid Wines Sweden AB
, 13,5 %
Mörk och fruktig doft av björnbär, mullbär, blåbär, insjövatten, ek, svart te, nyponsoppa, körsbär, choklad, bigarråer, hallon och kokta rotfrukter. Fruktig, saftig och drygt medelfyllig smak, höga fruktsyror, torra tanniner samt ett ungdomligt och rent avslut. Pinotlik stil.
14p =
165:-
2018 Moulin á Vent, Domaine des Rosiers
(Georges Duboeuf), Beaujolais, Bourgogne, Frankrike
79767, Valid Wines Sweden AB
, 13,5 %
Fruktig och lite kokt doft av hallonsylt, körsbär, grädde, kola, stearin, mandellikör, rostade ekfat och blåbär. Medelfyllig och bärig smak med lite kärva tanniner, unga strama fruktsyror samt ett friskt avslut. MH: 15p RA: 13p
13p -
169:-
2016 Morgon Côte du Py Cru du Beaujolais
(Trenel & Fils), Beaujolais, Bourgogne, Frankrike
79272, Lively Wines Sweden AB
, 13 %
Ung och örtig doft av nypon, klarbär, inlagda cocktailbär, nickelkaramell, doftljus, rödbertor, timjan, multna jordgubbar och brasved. Slank och bärig smak med stjälkig fruktsyra, strama och torra tanniner samt ett snipigt avslut.
14p +
169:-
2018 Morgon Les Charmes
(Domaine Didier Desvignes), Beaujolais, Bourgogne, Frankrike
79184, Terrific Wines AB
, 13 %
Aromatisk, blommig och bärig doft av hallon, jordgubb, sandelträd, fänkål, lakrits samt vita blommor. Saftig, fruktig och slank smak med renhet, runda tanniner, bra balans, pigg fruktsyra samt ett ungt och rent avslut.
14p =
189:-
2018 Morgon Corcelette
(Domaine des Marrans), Beaujolais, Bourgogne, Frankrike
95745, Vintrio Wine AB
, 13,5 %
Aromatisk doft av kokta grönsaker, örter, blåbär, citronzest, terpener, tallbarr, rosmarin, körsbär, hallon, nypon, brasved och viol. Medelfyllig saftig och mjuk smak med grön fruktsyra, unga men tillgängliga tanniner samt ett uns beska i avslutet.
15p +
189:-
2016 Moulin-à-Vent, Domaine de Rochegre`s
(Albert Bichot), Beaujolais, Bourgogne, Frankrike
79022, Nigab AB
, 12,5 %
Komplex och örtig doft av järn, blod, hallon, läder, blåbär, jordgubb, kaffe, choklad, svarta vinbär och rostad mandel. Fruktig, vinös, balanserad och knappt medelfyllig smak, fokuserad mittpalett, frisk fruktsyra och en behaglig eftersmak. Pinotlik.
13,5p -
193:-
2015 Chenas Quarts
(Domaine Piron-Lameloise), Beaujolais, Bourgogne, Frankrike
95450, Vintrio Wine AB
, 14 %
Dov och mörk doft med starkvinston samt inslag av björnbär, bigarråer, mullbär, lakrits, kokos, vanilj och ek.
Fylligt och rik smak, kryddig mitt, frisk fruktsyra, skarpa och lätt brända tanniner samt ett lätt bittert och eldigt avslut.
14,5p +
194:-
2017 Chateau des Jacques, Moulin-à-Vent
(Louis Jadot), Beaujolais, Bourgogne, Frankrike
71804, Wine Affair Scandinavia AB
, 13,5 %
Aromatisk, komplex och pepprig doft av läder, pinje, hallon, bonvax, viol, gummi, kanel, rostat kaffe, krutrök, järn, sous bois, rödbeta och nypon. Drygt medelfyllig, vinös och kompakt smak med tät mitt, frisk och hög fruktsyra, stram struktur, kryddiga tanniner, samt stramt avslut med ekbeska. Lite rustik stil.
14,5p =
199:-
2018 Beaujolais Côte de Brouilly, L'Heronde
(Domaine Chasselay), Beaujolais, Bourgogne, Frankrike
79317, Picky Drinks AB
, 13,5 %
Ung och bärig doft av körsbär, svartpeppar, kokt rödbeta, mandel och hallonkola. Mjuk, knappt medelfylligt, ren och bärsöt smak med spänstig fruktsyra, välbalanserad mittpalett, fina tanniner samt ett läskande och kryddigt avslut. JW: 15,5p, RA: 13p
15p +
199:-
2018 Morgon, Terre de Charme
(Domaine Didier Desvignes), Beaujolais, Bourgogne, Frankrike
78082, Terrific Wines AB
, 13 %
Stor nyanserad doft av apelsinskal, citrusblom, choklad, ek, sandelträ, lagerblad, kryddpeppar, rosmarin, lavendel, timjan, vanilj och rosenblad. Fyllig och djup smak med kryddig mittpalett, frisk fruktsyra, ek, bra struktur samt en lång eftersmak med lätt beska.
14,5p +
209:-
2017 Morgon Cote de Py
(Dominique Piron), Beaujolais, Bourgogne, Frankrike
92620, Vintrio Wine AB
, 13,5 %
Lätt bränd, blommig och örtig doft med gummi, björnbär, bigarråer, halvtorkade blåbär, hallonlakrits, sous bois, nypon, järn, blod och bastubänk. Medelfyllig och stram smak med tät mittpalett, bra balans och hög fruktsyra samt tydlig beska i avslutet.
15p =
220:-
2018 Les Sept Vignes
(Château Thivin), Beaujolais, Bourgogne, Frankrike
75778, Pompette
, 13,5 %
Mörkbärig och varm doft av plommon, björnbär, rostade fat, bigarråer och jordgubbar. Mjuk och bärig smak, i en slank kropp, med delikat frukt, pigg fruktsyra, mjuka och finstämda tanniner, bra balans samt ett rent och fräsch avslut med bärtoner.
13,5p -
239:-
2018 Fleurie, Poncié
(Domaines Chermette), Beaujolais, Bourgogne, Frankrike
78238, Spendrups Vin AB
, 13 %
Aromatisk, kryddig och örtig doft av viol, iris, lite stall, blåbär, körsbär, mandel, choklad och pepprighet. Slank, frisk, bärig och saftig smak med bra koncentration i mittpaletten, strama tanniner, hög fruktsyra samt en lång eftersmak.
16p +
249:-
2018 Terre de Manganèse (Moulin-à-Vent)
(Didier Desvignes Vigneron), Beaujolais, Bourgogne, Frankrike
78095, Terrific Wines AB
, 13 %
Dov, djup, blommig och komplex doft av iris, moreller, kaffe, plommon, mörka körsbär, violpastill, vita blommor, mandel, hallon och cognac. Fyllig och vinös smak med mörk frukt, sammetslen textur, mjuka tanniner, pigg integrerad fruktsyra, bra struktur, fin balans samt en fyllig och lång eftersmak.
15p =
259:-
2013 Château des Jacques, Côte du Py Morgon
(Louis Jadot), Beaujolais, Bourgogne, Frankrike
77110, Wine Affair Scandinavia AB
, 13 %
Stor doft av läder, brasved, skoputs, smörkola, kaffe, mint, rostade ekkfat körsbär, medicin, viol, lakrits, björnbär, tjära och torkade pomeranser. Drygt medelfyllig smak, läskande fruktsyra, sandiga tanniner, tydliga ekfat samt en lång eftersmak.
15,5p +
259:-
2013 Château des Jacques, Moulin à Vent Clos de Rochgrès
(Louis Jadot), Beaujolais, Bourgogne, Frankrike
73629, Wine Affair Scandinavia AB
, 13 %
Nyanserad doft av kaffe, läder, körsbär, damm, choklad, kola, mandel, skoputs, tjära, höstlöv, yoghurt, plommon, mint, sandelträd, kanel och halm. Drygt medelfyllig smak med dämpad frukt, spänstiga fruktsyror, sandiga och ganska torra tanniner samt en eftersmak med lite ekbeska.
14,5p -
279:-
2015 Château des Jacques, Côte du Py Morgon
(Louis Jadot), Beaujolais, Bourgogne, Frankrike
77376, Wine Affair Scandinavia AB
, 15 %
Stor doft av kaffe, viol, svartavinbär, choklad, kola, mint, plommon i madeira, tobak, björnbär, lakritsbåtar, anis, Kungen av Danmark samt kokos. Stor, fyllig och mörkfruktig smak med sammetsrunda men rikliga tanniner, spänstig syra samt ett avslut där tuggiga och klistriga ektanniner gör sig påminda. Modern stil.
15p +
299:-
2018 Morgon
(Julien Sunier), Beaujolais, Bourgogne, Frankrike
70212, Tryffelsvinet AB
, 12,5 %
Stor, aromatisk och djup doft av sous bois, björnbär, Brettanomyces, choklad, banan, ek, stall, körsbär, kaffe, cocktailbär, hallonkaramell, smörkola, hallon, viol och bonvax. Vinös, fyllig, mjuk, fruktig och bärsöt smak med integrerad fruktsyra, bra tanninstruktur, harmonisk och balanserad mittpalett samt en ren, lång och läskande eftersmak. JW: 16p, RA: 14p för mycket Brettanomyces

* * *


Copyright: Munskänkarna
Antal viner i databasen: 14884
2023-09-21, 11:22:14