Temaprovningar

[Lista över provningar]

November 2020

Provningsgruppen bestod denna gång av:
Rickard Albin
Magnus Hoffstein
Mårten Söderlund
Johan Wadman

Bedömningsgrunder

Röda Bordeaux - Prisvärda andra-viner från bra klassiska årgångar!

Bruno LemoineBruno Lemoine på Château Larrivet Haut-Brion

Det finns cirka 265 röda Bordeaux på Systembolaget, varav drygt hälften finns på Beställningssortimentet. Vi valde ut viner i prisklassen 200-700 kr med speciellt fokus på så kallade andra-viner från de stora klassificerade slotten med årgångar från 2006 till 2017. Väljer man bra klassiska årgångar eller toppårgångar kan man då hitta väldigt prisvärda viner om man mer bryr sig om innehållet än etiketten. 2006 hade en torr, varm inledning som gav ganska tuffa tanniner i vinerna. 2009 sägs av många vara decenniets eller rent av århundradets årgång med sin långa, varma sommar som genererade fullmogna, stöddiga viner. 2012 är ett s k klassiskt år, d v s lite sent och blött där inte alla druvor nådde full mognad. 2014 anses som en lite bättre klassisk årgång med ganska kall och fuktig juli och augusti, men varm september och oktober som gav en hög, fin syra. 2015 liknar 2009 och gav fullmogna, fullmatade viner. 2016 anses också som en av flera stora årgångar i Bordeaux med koncentrerade viner medan 2017 drabbades av en svår frost i april som gav blandad kvalitet på de druvor som överlevde. Av de 18 vinerna som vi bedömde har jag valt ut 9 viner som berör mig mest idag och som jag även tror blir bäst efter efter ett antal år i vinkällaren. Bara ett av dessa viner kommer från ett s k toppår. De andra kommer från s k klassiska årgångar där flera andra anser att man inte nått full mognad. "Full mognad" kan för mig tyvärr betyda "syltig, kokt doft, restsötma, hög alkoholhalt och måttlig fruktsyra".

Först ut är det Merlot-dominerade fyndvinet 2012 Château Chêne-Vieux Cuvée Première som ger mycket Bordeaux-känsla för pengarna! Kul att området Puisseguin Saint-Emilion nordost om Saint-Emilion kan producera så här hög kvalitet. 2012 Château Bernadotte i Haut-Médoc med ena foten i Pauillac. Namnet lär härstamma från Napoleons fältherre Jean Baptiste Bernadotte som senare tog namnet Carl XIV Johan när han blev kung över både Sverige och Norge 1818. Slottet har en gång ägts av May-Eliane de Lencquesing på Château Pichon Longueville Comtesse de Lalande som gjorde ett rejält kvalitetslyft. Både alkoholjäsning och malolaktisk jäsning har skett i rostfria tankar och vinet har sedan fått vila 12-14 månader på 1/3 nya ekfat.

Kvällens mest tillgängliga och elegantaste vin att dricka idag är 2014 La Dame de Malescot, 2:a vin till 3:e Cru slottet Château Malescot-Saint-Exupéry i Margaux med anor från 1600-talet. Betydligt fylligare, men lika balanserat är 2017 Château Larrivet Haut-Brion Rouge i Pessac-Léognan.  Vinmakare Bruno Lemoine har efter jäsningen låtit vinet vila på 1/3 nya ekfat i 14-18 månader. Även om jag tycker att Château Gruaud-Larose har blivit lite mer Nya Världen-lik på senare år tycker jag att deras andraetikett 2014 Sarget de Gruaud Larose platsar väl bland de utvalda, inte minst för att det inte är en så fullmatad årgång, kanske?

Det enda utvalda vinet från en årgång med värme och full mognad är en av mina pålitliga favoritslott i den mera rimliga prisklassen 2015 Château Sociando-Mallet. Kanske beror detta på att egendomen ligger nära Gironde norr om Sant-Èstephe, med ett svalare klimat och därmed en senare skörd som gynnas under varma år som 2015. Att vinet fått vila på en hög andel nya ekfat och endast en liten andel på rostfria tankar stör inte. Eken är fint integrerad. Jean Gautreau köpte det nedgångna slottet 1969 och höjde kvalitén fram till sin död i fjol. Hoppas att dottern Sylvie och hans barnbar Arthur förvaltar ansvaret väl framöver.

På omvänt sätt väljer jag gärna en lättare eller klassisk årgång för ett slott som normalt gör kraftfulla, fullmatade viner som t ex 2014 Les Tourelles de Longueville från Château Pichon-Longueville-Baron. Druvorna kommer huvudsakligen från en vingård som heter Sainte Anne där majoriteten består av Merlot-druvor. Vinet har vilat 12 månader på 50% nya ekfat. Ett annat supergott vin i analogi med detta är 2014 Petit Lion du Marquis de Las Cases. Ett stramt kraftpaket i en klassisk årgång!

Märkligt nog har jag inte med 2015 Petit Figeac, andravinet till ett av mina favvoslott Château Figeac, med i topplistan. Ett jättebra vin, men jag funderar om det beror på årgången eller att Michel Rolland nu är konsult för att höja dem till Grand Cru Classé A. Jag gillar i alla fall bättre den mer eleganta årgången 2014 som dessutom har 1% lägre alkoholhalt. Därför väljer jag idag hellre den mer strama och eleganta 2017 Domaine de Chevalier till den sista platsen på dagens topp 9.

Rickard Albin

RöDA
 FRANKRIKE
16p ++
199:-
2012 Château Chêne-Vieux Cuvée Première
(Château Chêne-Vieux), Puisseguin-Saint-Emilion, Bordeaux, Frankrike
73321, Divine AB
, 13,5 %
Dov, fruktig doft av björnbär, plommon, lakrits, ett stänk grön paprika, smörkola, kaffe, läder, ceder och rostad ek. Fyllig smak med generös frukt, frisk fruktsyra och tydliga, men runda, lite sandiga tanniner i en generös kropp med trevlig längd.
80% Merlot, 20% Cabernet Sauvignon.
15,5p +
296:-
2012 Chateau Fourcas Hosten
Listrac-Médoc, Haut-Médoc, Bordeaux, Frankrike
78052, Göteborgs Vinhus
, 12,5 %
Aromatisk, lätt kryddig, stallig doft av svarta vinbär, björnbär, grön paprika, tobak, smörkola och ett stänk jordgubbar. Balanserad smak med ganska torra tanniner och frisk fruktsyra med lite hartsig känsla i eftersmaken.
53% Merlot, 45% Cabernet Sauvignon, 2% Cabernet Franc.
14,5p -
297:-
2017 Prelude a Grand Puy Ducasse
(Château Grand Puy Ducasse), Pauillac, Haut-Médoc, Bordeaux, Frankrike
95982, Hjo Grosshandel AB
, 13,5 %
Ung, knuten, lätt dammig doft av cassis, björnbär, ceder, råtobak, choklad och ek. Obalanserad, extraherad, astringerande smak med återhållen frukt, hög fruktsyra och torra tanniner i en drygt medelfyllig kropp med torrt avslut.
60% Cabernet Sauvignon och 40% Merlot.
16p =
339:-
2012 Château Bernadotte
(Château Bernadotte), Haut-Médoc, Bordeaux, Frankrike
79193, VinUnic AB
, 13,5 %
Stor, öppen doft av svarta vinbär, mörka plommon, blyerts, höstlöv, råtobak, lätt stallighet och engelsk fruktkaka. Smakrikt, stringent, rent anslag av mörka bär, frisk fruktsyra och balanserade, lagom torra tanniner i en drygt medelstor kropp.
Cabernet Sauvignon 51%, Merlot 48%, Petit Verdot 1%.
15,5p =
340:-
2017 Château Cantemerle
(Château Cantemerle), Haut-Médoc, Bordeaux, Frankrike
95218, Theis Vine AB
, 12,5 %
Ung doft av svarta vinbär, björnbär, grön paprika, smörkola, tobak, svart lakrits, kaffe, ceder, ett stänk vanilj och rostad ek. Ung, balanserad smak av mörk frukt, frisk fruktsyra och ganska torra tanniner i en medelstor kropp.
70% Cabernet Sauvignon, 25% Merlot, 5% Petit Verdot.
16p =
369:-
2014 La Dame de Malescot
(Chateau Malescot St Exupery), Margaux, Haut-Médoc, Bordeaux, Frankrike
5491, Concealed Wines AB
, 13,5 %
Finstämd, aromatisk doft av röda bär, svarta vinbär, kolasnablar, toffee, fudge, björnklister, tallskog, läder, pepparkaka, tobak och integrerad ek. Aromatisk smak med pigg fruktsyra och balanserade, lätt torra tanniner i en knappt medelfyllig kropp med trevlig längd.
45% Merlot, 55% Cabernet Sauvignon, samt liten del Cabernet Franc och Petit Verdot.
16,5p +
410:-
2017 Château Larrivet Haut-Brion Rouge
(Château Larrivet Haut-Brion), Pessac-Léognan, Graves, Bordeaux, Frankrike
93018, Theis Vine AB
, 13 %
Fyllig, dov, fruktig doft av svarta vinbär, björnbär, grön paprika, svarta fruktkarameller, svart lakrits, blyerts, tallbarr, sous bois, rostat kaffe, ceder och ek. Fyllig, balanserad smak med rik frukt, tydliga, men runda tanniner, frisk fruktsyra i en fyllig kropp med lång eftersmak.
65% Cabernet Sauvignon, 23% Cabernet Franc och 12% Merlot.
16,5p +
419:-
2014 Sarget de Gruaud Larose
(Château Gruaud Larose), Saint-Julien, Haut-Médoc, Bordeaux, Frankrike
90611, Carl Vin & Wine AB
, 13 %
Ganska generös, komplex doft av röda bär, svartvinbärskompott, plommon, mörk choklad, rostat kaffe, lakrits, vått läder, tobak och integrerad ek. Fyllig, saftig smak med generös frukt, frisk fruktsyra och tydliga men polerade tanniner i en drygt medelfyllig kropp med lång eftersmak. Bra potential!
70% Cabernet Sauvignon, 22% Merlot, 4% Cabernet Franc and 4% Petit Verdot.
15,5p -
426:-
2015 Chateau Mazeyres
(Chateau Mazeyres), Pomerol, Bordeaux, Frankrike
75390, Herdenstam Vinhandel AB
, 13,5 %
Dov, kokt doft av björnbär, plommon, vått läder, smörkola, kaffe, salmiak, citron och rostade fat. Fyllig, rund, fruktdriven smak med runda, snälla tanniner och integrerad fruktsyra i en fyllig kropp.
74% Merlot, 24% Cabernet Franc och 3% Petit Verdot.
16p -
429:-
2017 Les Griffons de Pichon Baron
(Château Pichon-Longueville-Baron), Pauillac, Haut-Médoc, Bordeaux, Frankrike
95609, Theis Vine AB
, 13 %
Fyllig, fruktig, ung doft av mörka körsbär, svarta vinbär, mörk choklad, tobak, ceder, liljekonvalj, vanilj, pinje och sötmandel. Ung, saftig, fruktig smak med ganska hög fruktsyra och torra, men tämjda tanniner i en drygt medelfyllig kropp. Lagras! MS: 15p Surt sa räven!
52% Cabernet Sauvignon och 48% Merlot
16p -
439:-
2006 Château Couhins-Lurton Rouge
(André Lurton), Pessac-Léognan, Graves, Bordeaux, Frankrike
75485, Tryffelsvinet AB
, 13 %
Fyllig, ganska utvecklad, rökig doft av mörka plommon, gul lakrits, multna löv, vått läder, soja, paprika, mint, ceder och råtobak. Drygt medelfyllig smak med frisk fruktsyra och torra tanniner i en medelstor kropp.
77% Merlot, 23% Cabernet Sauvignon
16p -
499:-
2009 Chateau La Louvière Rouge
(André Lurton), Pessac-Léognan, Graves, Bordeaux, Frankrike
72644, Tryffelsvinet AB
, 13,5 %
Generös, ganska utvecklad, lite multen doft av stall, läder, svarta vinbär, björnbär, salmiak, svart te, nypon, råtobak, kaffe och ek. Drygt medelfyllig, saftig smak med frisk fruktsyra och något mer återhållna tanniner i en medelfyllig kropp med trevlig längd.
64% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot, 3% Cabernet Franc, 3% Petit Verdot.
16,5p =
499:-
2015 Château Sociando-Mallet
(Château Sociando-Mallet), Haut-Médoc, Bordeaux, Frankrike
92282, Tryffelsvinet AB
, 13,5 %
Stram, ganska fyllig doft av svarta vinbär, björnbär, plommon, grön paprika, svart lakrits, blyerts, skogs, ceder och pinje. Fyllig, fruktig, ren, balanserad smak med frisk fruktsyra och tydliga, men avrundade tanniner i en drygt medelstor kropp med lång eftersmak.
50% Merlot, 45% Cabernet Sauvignon och 5% Cabernet Franc
16p -
529:-
2014 Les Tourelles de Longueville
(Château Pichon-Longueville-Baron), Pauillac, Haut-Médoc, Bordeaux, Frankrike
76546, Sigva AB
, 13,5 %
Aromatisk, öppen, bärig doft av svarta vinbär, mörka plommon, körsbär, pinje, ceder, blyerts, mörk choklad, kaffe och rostade hasselnötter. Stringent smak av mörk frukt, frisk fruktsyra och tydliga, fruktiga tanniner i en drygt medelstor kropp med lång eftersmak.
50% Merlot, 30% Cabernet Sauvignon och 20% Cabernet Franc
16p -
537:-
2016 Les Griffons de Pichon Baron
(Château Pichon-Longueville-Baron), Pauillac, Haut-Médoc, Bordeaux, Frankrike
94142, Conaxess Trade AB
, 13,5 %
Fyllig doft av mörk frukt, cassis, salmiak, kolasnören, nötter, choklad, tobak, vanilj, jord och grön paprika. Fyllig, fruktig smak av mörka bär, frisk/hög fruktsyra och torra, men ganska tämjda, lätt sandiga tanniner i en drygt medelfyllig kropp,
52 % Cabernet Sauvignon och 48 % Merlot.
17p =
599:-
2014 Petit Lion du Marquis de Las Cases
(Chateau Leoville Las Cases), Saint-Julien, Haut-Médoc, Bordeaux, Frankrike
92264, Tryffelsvinet AB
, 13,5 %
Maffig, fruktdriven doft av svarta vinbär, björnbär, tallbarr, mörk choklad, kaffe, ceder "de lux", ett stänk kokos och rostad ek. Fyllig, stringent/stram smak med tydliga läckert sandiga tanniner och frisk/hög fruktsyra i en fyllig kropp med lång eftersmak. Utmärkt lagringspotential!
57% Merlot, 38% Cabernet Sauvignon och 5% Cabernet Franc.
17p =
629:-
2015 Petit Figeac
(Château Figeac), Saint-Emilion, Bordeaux, Frankrike
71336, Sigva AB
, 14 %
Aromatisk, komplex doft av gräs, grön paprika, svarta vinbär, ceder, blyerts, pinje, ett stänk mint, smörkola, råtobak, rostat kaffe och lagom integrerad ek. Harmonisk, saftig/fruktig smak med frisk fruktsyra och tämjda, relativt runda tanniner i en fyllig kropp med fin smörighet och lång eftersmak med viss värme. Bra lagringspotential!
50% Cabernet Franc, 30 % Cabernet Sauvignon och 20% Merlot.
16,5p -
682:-
2017 Domaine de Chevalier
(Domaine de Chevalier), Pessac-Léognan, Graves, Bordeaux, Frankrike
95907, Theis Vine AB
, 13 %
Ung, öppen, aromatisk, lätt kryddig doft av svarta vinbär, plommon, grön paprika, lakrits, ceder, vanilj, hallon och kaffe. Stringent, rent anslag med frisk fruktsyra och torra, men balanserade tanniner i en medelstor kropp med lång, elegant eftersmak.
55% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot och 5% Petit Verdot.

* * *


Copyright: Munskänkarna
Antal viner i databasen: 12908
2021-05-14, 02:59:04