Temaprovningar

[Lista över provningar]

Januari 2021

Provningsgruppen bestod denna gång av:

Bedömningsgrunder

Njut en torr Sherry!

Runt den 36:e breddgraden, i triangeln mellan Jerez de la Frontera, Sanclúar de Barrameda och Puerto de Santa Maria, odlas druvorna till ett av världens mest försakade vin. Här är det både varmt och torrt och två olika vindar tävlar mot varandra. Den heta, torra sydostvinden från Sahara som kallas ”Levante” och den svalare, fuktigare västliga vinden från Atlanten som kallas ”Poniente”. Det är den senare som möjliggör att jästsvampar som Sacharomyces beticus m fl kan utvecklas på druvorna och sedan ge det karaktäristiska floret ”Velo de flor” i ekfaten under lagring.

För att ta hand om de cirka 600 mm regn per år, som huvudsakligen faller under hösten och vintern, bygger man upp jordvallar av den högabsorberande, vita kalkrika Albariza-jorden mellan vinraderna efter skörden. Dessa rektangulära gropar samlar sedan upp regnvattnet på ett effektivt sätt, varefter jordvallarna sedan jämnas ut igen på vårkanten. Processen kallas ”Aserpia/Alumbra”. De andra jordtyperna är Arena, som är en skifferhaltig sandjord med inslag av kisel och Barro som är en kalk- och skifferhaltig lerjord.

Sherry lagras som bekant i ekfat i s k solera-system, där yngre vin successivt blandas med äldre vin, vilket gör att en sherry från en given solera ger en jämn kvalitet år från år. Fino är den ljusaste och torraste sherryn, som kännetecknas av att vinet får vila under det unika jästlagret, som vi kallar flor. En Fino börjar oftast sin resa med att man tillsätter 2-10% jäsande vinmust ”pies de cuba” till druvmusten, som sedan får jäsa på stora rostfria tankar eller på 600 l ekfat, s k ”Botas”. När vinet är helt torrt avskiljs jästfällningen och man tillsätter druvsprit upp till 15-15,5%. Vinet fylls till 5/6 på ekfaten som oftast är av amerikansk ek.

Man skiljer på s k ”biologisk lagring” och ”oxidativ lagring”. Under den ”biologiska lagringen” utvecklas floret bäst vid just denna alkoholhalt och vid temperaturen 15-20°C. Förutom Saccharomyces beticus utvecklas även andra Saccharomyces-varinter som cheresiensis, montuliensis och rouxi. Ofta ritar man ett kritstreck ”una raya” på första fatet i en lång rad med fat, s k ”criadera” i soleran. Under denna ”biologiska lagring” absorberar floret allt restsocker, reducerar halten glycerin och flyktiga syror, ökar halten av estrar och aldehyder och skyddar vinet mot mörkfärgning. Detta kräver regelbunden tillsättning av ett yngre vin. Nästa klassificering sker normalt efter 6-12 månaders lagring på ekfat. Om floret är intakt och fint blir det en s k ”palma” och ett litet streck läggs till strecket. Ju längre lagring desto fler streck läggs till palmen. Manzanilla är en elegant sherry som lagrats i Sanclúar de Barrameda, där floret lär bli extra tjockt och fint och syran lite högre. Här finns flera olika varianter.

I denna provning har vi valt ut torra sherry som fått mer eller mindre av den s k "oxidativa lagringen". Amontillado börjar sitt liv som en Fino under flor under minst 3 års lagring. Därefter tillsätts vinsprit, floret försvinner och en oxiderande mognadsprocess tar vid. Oloroso, som fritt översatt betyder ”doftande”, markeras ofta med en cirkel ovanpå det första strecket, som ett danskt eller norskt ø. Ibland, om kvalitén och glycerolhalten är extra hög, ritas en ”pata de gallina” (d v s en hönsfot, ett streck med en bock) på ekfatet när man klassificerar vinet. Ofta tillsätts vinsprit till 17% till det färdigjästa vinet, varefter den s k oxidativa lagringingen sker. Oloroso är ofta torra till halvtorra. Palo Cortado sägs ha en doft av Amontillado och en smak av Oloroso och börjar sitt liv med en smula flor. En del producenter hävdar också att denna vintyp är svår att förutbestämma på samma sätt som andra varianter av Sherry. Till sist måste jag även ta upp begreppet Almacenista även om denna sherrytyp inte ingår i temaprovningen denna gång. Detta är en sherry från ett specifikt namngivet lagringshus och/eller ett antal utvalda fat med speciell, hög kvalitet.

Rickard Albin

Aserpia/Alumbra

STARKVIN
 SPANIEN
15,5p ++
99:-
Leonor Palo Cortado 12 Years
(Gonzalez Byass), Jerez, Andalusien, Spanien
76565, Nigab AB
, 20 % (OBS: 37,5 cl)
13,5p -
99:-
Via AB Amontillado Seco Palomino
(Gonzalez Byass), Jerez, Andalusien, Spanien
76536, Nigab AB
, 16,5 % (OBS: 37,5 cl)
16p ++
104:-
Lustau Solera Reserva Amontillado Los Arcos
(Lustau), Jerez, Andalusien, Spanien
8227, Moestue Grape Selections AB
, 18,5 % (OBS: 37,5 cl)
15p =
229:-
Tio Diego Amontillado
(Valdespino), Jerez, Andalusien, Spanien
98029, Enjoy Wine & Spirits
, 18 %
16p +
259:-
Palo Cortado Pennsula Solera Reserva
(Lustau), Jerez, Andalusien, Spanien
8233, Moestue Grape Selections AB
, 19 %
16p =
199:-
Gran Barquero Amontillado
(Prez Barquero), Montilla-Moriles, Andalusien, Spanien
90689, We & Wine AB
, 19 % (OBS: 50 cl)
15,5p +
299:-
Gutirrez Colosa Amontillado
(Bodegas Gutirrez Colosa), Jerez, Andalusien, Spanien
82791, Happy Dog Dryckeshandel AB
, 18 %
16p =
389:-
Palo Cortado Viejo C.P Valdespino
(Valdespino), Jerez, Andalusien, Spanien
91245, Enjoy Wine & Spirits
, 20 %
16p -
229:-
Don Gonzalo Oloroso VOS Valdespino
(Valdespino), Jerez, Andalusien, Spanien
91226, Enjoy Wine & Spirits
, 21 % (OBS: 37,5 cl)
16p -
235:-
As You Like It Amontillado Blend
(Williams & Humbert), Jerez, Andalusien, Spanien
76677, Ward Wines
, 20,5 % (OBS: 37,5 cl)
15p -
319:-
Amontillado Antique Fernando de Castilla
(Bodegas Rey Fernando de Castilla), Jerez, Andalusien, Spanien
92259, Via Espaola AB
, 19 % (OBS: 50 cl)
15,5p =
329:-
Dos Cortados Palo Cortado Sherry 20 Years Rare old Dry
(Williams & Humbert), Jerez, Andalusien, Spanien
70958, Ward Wines
, 21,5 % (OBS: 50 cl)
15p -
649:-
Tradicin Amontillado 30 Years
(Bodegas Tradicin), Jerez, Andalusien, Spanien
76216, Janake wine group AB
, 19 %

* * *


Copyright: Munskänkarna
Antal viner i databasen: 14884
2023-12-11, 12:36:50