Temaprovningar

[Lista över provningar]

Augusti 2020

Provningsgruppen bestod denna gång av:
Rickard Albin
Johan Wadman
Mårten Söderlund
Magnus Hoffstein

Bedömningsgrunder

Älskade Chablis!

När det bjuds på havets läckerheter en varm sensommarkväll, ja då vill man bara stämma in i att skaldjur kräva dessa drycker för att parafrasera Albert Engström. Och dessa drycker är förstås Chablis, ett av våra allra mest älskade viner. Sverige kvalar faktiskt in på en fjärdeplats bland världens Chablisdrickande länder. Vad är det då vi gillar med Chablis?

Jag gissar att det är den rena och fruktiga smaken parat med den friska fruktsyran och en mineralrik mittpalett, ofta med toner av ostronskal och mineralsälta, följt av ett läskande avslut. 

När det kommer till ek så kan man numera vara ganska trygg i att man slipper överekade exemplar. För 10-20 år sedan var ny ek populärare men den stilen har som tur är tynat bort i Chablis. Ekanvändningen kan i stort delas in  i tre kategorier. Först de med ingen ek alls, dvs de som bara använder ståltank, här är det dels de enklaste vinerna som Petit Chablis och Chablis men också toppodlare som Louis Michel som anser att ståltank är bäst även för Premier Cru och Grand Cru. Därefter de som bara använder gamla ekfat. Vinet får då en långsam oxidering under vinmakningen vilket senare ger en doft och smak med extra komplexitet. Vissa primäraromer kan också rundas av jämfört med ståltanksexemplar. Sist har vi de viner som får ny ek. Det är numera bara till en liten del, ofta 10-20% och används då företrädesvis till Premier Cru och Grand Cru. Oftast brukar i så fall procenhalten ny ek gå upp för Grand Cru-vinerna. Dels för att ny ek är dyr och Grand Cruerna kan bära kostnaderna men också för att smakrikedomen är större så de kan matcha ektonerna. Lite synd kan jag tycka då det är i Grand Cruerna man verkligen vill smaka och uppleva terroiren. Ett lysande undantag på detta området är Raveneau som fasar in sina nya ekfat i Premier Cruerna för att sedan bara använda ettåriga eller äldre fat till Grand Cruerna. Delvis beror detta också på att de har större volym av Premier Cru-vinerna så ett nytt fat slår inte lika mycket på helheten.

En annan parameter som talar till Chablis fördel i dagens vinvärld är den låga alkoholhalten. Av de 25 viner vi provade hade ingen högre alkoholhalt än 13,5% och många låg på 12,5%. Detta ligger väl i trenden med lågalkoholviner och man kan jämföra med vit Côte de Beaune där många viner nu tampas med halter på 14 till 14,5%.

Sen har vi druvan, Chardonnay, som är en stor del av framgången med sin terroirtransparenta stil. Just att den inte själv har så mycket parfymerade toner eller speciella aromer som tex Sauvignon Blanc eller Gewurztraminer gör att den kan släppa fram terroiren och låta den spela förstafiolen. Det mest genomgående attributet i doften på denna provning var ylle som jag tycker är lite mer framträdande i svalodlade Chardonnayer. Doften ökar dessutom med lagring medans de yngsta vinerna hade mer av primäraromer som päron och grön melon.

Kort om de senaste årgångarna kan man säga att 2013 gav viner med tydlig tropisk frukt och kändes initialt inte så lyckat men när de tropiska tonerna lagt sig lite, överraskade positivt med en läskande syra och en tillgänglig stil. Detta gäller för övrigt vita i hela bourgogne där 2013 gett mycket charmiga viner. 2014 var ett klassiskt kvalitetsår med stringenta och balanserade viner, ett säkert köp. 2015 var varm och en del robusta och alkoholstarka viner gjordes men de som lyckade kontrollera kraften gjorde utmärkta viner. Speciellt lägre klassade marker kan överraska positivt detta år. 2016 var återigen mer i den klassiska stilen med balanserade viner men lite oväntat så visade tre av fem viner på denna provning viss brådmogen oxidation vilket kan vara ett varningstecken. (Ett av dessa var så oxiderat att det klassades som defekt.) Detta är dock inget jag märkt tidigare för 2016. 2017 var ett varmt år men att döma av vinerna verkar vinmakarna ställts inför ett problem att inte skörda för sent med för mycket tropiska toner och att inte skörda för tidigt med för hårda och gröna fruktsyror. Jag tycker de har balanserat det bra men ofta sticker fruktsyran ut som hård och kan behöva lite lagring för att rundas av. 2018 var också varm men här känns vinerna mer harmoniska och balanserade samt syran mer solmogen och integrerad.

Ska jag plocka några favoriter från provningen så var Louis Michel  2016 Butteaux lysande ren och klar i sin ståltanksstil. Mest ekad, och bäst i den stilen, var 2015 Chablis Grand Cru Vaudésir från Domaine des Malandes. Ett riktigt energiknippe med mycket koncentrerad mittpalett. Varsam fathantering hittade vi i ljuvligt eleganta 2017 Chablis Premier Cru Les Vaucopins från Albert Bichot och vill man ha ett slankare alternativ till ostronen så sitter William Fevre Chablis 2018 perfekt.

 

Johan Wadman

VITA
 FRANKRIKE
14p =
209:-
2017 Chablis Premier Cru Montmains
(Domaine du Chardonnay), Chablis, Bourgogne, Frankrike
72748, Pernod Ricard Sweden
, 13 %
Tung och jordig doft av ylle, krusbär, päron, Ahlgrens bilar, tuttifrutti och gröna äpplen. Fruktig och medelfyllig smak med vass fruktsyra i den undomliga eftersmaken.
14,5p =
219:-
2017 Chablis
(Samuel Billaud), Chablis, Bourgogne, Frankrike
72527, The Wine and Spirit Collective
, 12,5 %
Fin, frisk och ren doft av ostronskal, citron, lätt ylle, tuttifrutti, apelsin, smörgåsrån och choklad. Slank och stålig smak med citronsyra, mineral, samt en ren och läskande eftersmak.
14,5p =
229:-
2018 Chablis
(Domaine William Fèvre), Chablis, Bourgogne, Frankrike
87642, Prime Wine Sweden
, 12,5 %
Frisk, ren och ungdomlig doft av grönt äpple, krusbär, chokladpraliner, färsk fänkål, mynta och gråpäron. Knappt medelfyllig smak med örtkryddig mittpalett, hög ungdomlig syra samt ett rent och balanserat avslut.
14,5p -
239:-
2017 Chablis Premier Cru Vaillon
(Domaine Besson), Chablis, Bourgogne, Frankrike
71211, Handpicked Wines Sweden AB
, 13,5 %
Doft av päronsplitt, äpplejuice, rabarber, färska örter och kalk. Fruktig smak med rik, nästan tropisk frukt, rund frisk fruktsyra, samt ett lätt örtkryddigt avslut.
15p =
269:-
2018 Chablis
(Jean-Paul & Benoît Droin), Chablis, Bourgogne, Frankrike
76515, Vintedge AB
, 12,5 %
Frisk, komplex, rökig och smörig doft av citrus, ylle, päron, gröna äpplen, nätmelon, fänkål samt ett uns ekfat.
Drygt medelfyllig kropp, smakrik mittpalett med mineral, pigg men avrundad fruktsyra och kryddighet i avslutet samt ett uns beska.
15p =
269:-
2016 Chablis Premier Cru Montée de Tonnerre
(Domaine Servin), Chablis, Bourgogne, Frankrike
74217 , Mission Wine & Spirits AB
, 12,5 %
Komplex och fruktig doft med ylle, honung, lite flyktiga syror, grape, ananas, vax, gummislang och blommor. Drygt medelfyllig smak med mineralkryddighet, hög frisk fruktsyra samt citron i eftersmaken.
MH: 16p
14,5p -
274:-
2017 Chablis Premier Cru Montmains
(Domaine Jean Collet & Fils), Chablis, Bourgogne, Frankrike
75143, Vinovativa
, 12,5 %
Stor doft av vått ylle, aprikos, citronkaramell, arrak, kanderat apelsinskal, honungsmelon och mandelblom. Medelfyllig, ren och frisk smak med ungdomlig och energirik fruktsyra, ett uns restsötma samt ett långt balanserat avslut.
RA, MH: För kartig fruktsyra. 13,5p

279:-
2016 Chablis Premier Cru Beauroy
(Domaine de l'Enclos), Chablis, Bourgogne, Frankrike
71344 , Winemarket Nordic AB
, 13 %
Doft av äppeljuice
Defekt!
16p +
279:-
2014 Chablis Premier Cru Les Beauroys
(Laroche), Chablis, Bourgogne, Frankrike
73923 , Spendrups Vin AB
, 12,5 %
Komplex och örtig doft med viss mognad samt toner av ylle, multna löv, smör, läder, krutrökig, anis, harts, gula plommon och smör. Frisk och drygt medelfyllig smak med mineral, hög stålig fruktsyra samt fin struktur. Lång och ren eftersmak.
15p =
279:-
2017 Chablis Premier Cru Vosgros
(Louis Robin), Chablis, Bourgogne, Frankrike
75757 , Ward Wines
, 12,5 %
Fruktig och rökig doft av nässlor, ylle, citron, vita blommor, grape och anis. Knappt medelfyllig kropp, fin mineralitet, pigg fruktsyra och ganska ren mitt samt citron i det medellånga avslutet.
14p -
280:-
2017 Chablis Premier Cru Cru Vau Ligueau La Manufacture
(SAS Benjamin Laroche), Chablis, Bourgogne, Frankrike
71577 , Sophronie AB
, 13 %
Öppen doft av päron, ylle, wettexduk, ananas, gröna tomater samt krusbär. Medelfyllig kropp med en ung och syrlig fruktsyra och en ganska rik eftersmak med fokus på syran.
15p =
299:-
2017 Chablis 1er Cru Montmains
(J M Brocard ), Chablis, Bourgogne, Frankrike
75790, Johan Lidby Vinhandel AB
, 13 %
Ungdomlig, rökig och fruktig doft av gråpäron, krusbär, citron, aprikos, ananas och rosor. Fruktig, frisk, lätt örtkryddig och knappt medelfyllig smak med rik mittpalett samt ett läskande avslut.
16p +
299:-
2016 Chablis Premier Cru Fourchaumes
(Domaine des Malandes ), Chablis, Bourgogne, Frankrike
72849, Altia Sweden AB
, 13 %
Fint rökig doft av ylle, ekfat, nektarin, citronkaramell, grönt äpple, vita blommor. Fruktig och drygt medelfylligt kropp, smakrik mitt med tydlig fatkaraktär, frisk och livlig fruktsyra samt en lång ren eftersmak.
16p +
299:-
2017 Chablis Premier Cru Les Vaucopins
(Albert Bichot), Chablis, Bourgogne, Frankrike
78144, Nigab AB
, 13 %
Ljuvlig och parfymerad doft av vårblommor, mandelblom, mandel, citron, vax och ostronskal. Medelfyllig kropp med harmonisk och rik smak med mineral och kalksten, perfekt balans och en tindrande fruktsyra samt en ren och elegant eftersmak. Vinner på lagring.
15,5p =
304:-
2017 Chablis Premier Cru Fourchaume
(J M Brocard), Chablis, Bourgogne, Frankrike
7457, Johan Lidby Vinhandel AB
, 13 %
Stor, fin, blommig samt lätt reduktiv doft av cykelslang, citron, fänkål, nötter, saffran, pralinbutik, clementin och kummin. Drygt medelfyllig kropp med lätt oljig textur och markerad fruktsyra samt lite smörkola och kryddighet i eftersmaken.
15p -
309:-
2018 Chablis Premier Cru Fourchaume
(Jean Durup & Fils), Chablis, Bourgogne, Frankrike
73147, Hermansson & Co
, 12,5 %
Fruktig doft av vita blommor, citronzest, nektarin, kalksten och kamomill. Frisk, ren och elegent smak i en slank kropp med citron samt en hög ung syra.
RA, MH: Grön fruktsyra. 14p
15p -
325:-
2016 Chablis Premier Cru Montmains
(Clotilde Davenne), Chablis, Bourgogne, Frankrike
72879 , Terrific Wines AB
, 13 %
Doft med lite mognasdstoner, lätt äppleton, fänkål, saffran, aprikos och sötmandel. Medelfyllig smak med avrundad fruktsyra, balanserad mitt samt eftersmak med gula äpplen.
16p =
329:-
2016 Chablis Premier Cru Butteaux
(Domaine Louis Michel & Fils ), Chablis, Bourgogne, Frankrike
72719, Ward Wines
, 13 %
Elegant och komplex doft av citron, apelsinblom, ylle, anis, krusbär och gråpäron. Medelfyllig, ren och välgjord smak med fin balans, läskande fruktsyror, kalkstensmineral, ett uns beska samt ren citronkaramell i avslutet.
14,5p -
339:-
2017 Chablis Premier Cru Montmains
(J Moreau & Fils), Chablis, Bourgogne, Frankrike
79506, Giertz Vinimport AB
, 12,5 %
Fruktig doft av ylle, päron, ostronskal, bröd, smör samt Grannie Smith-äpple. Knappt medelfyllig smak med skarp fruktsyra, kryddig mittpalett med mineralitet samt citron i avslutet.

358:-
2018 Chablis Premier Cru Fourchaume
(Domaine Séguinet-Bordet), Chablis, Bourgogne, Frankrike
71396, Divine AB
, 13 %
Korkskadad!
15,5p -
359:-
2017 Chablis Premier Cru Vaucopin
(Corinne et Jean-Pierre Grossot ), Chablis, Bourgogne, Frankrike
73332, Enjoy Wine & Spirits
, 13 %
Stor doft av vått ylle, ostronskal, grape, kronärtskocka, clementin, citronkaramell, smör, vax och kalksten. Medelfyllig kropp, hög stålig fruktsyra, ganska smakrik mittpalett med mineral, samt lite rustik eftersmak med ett uns beska.
15,5p -
469:-
2017 Chablis Grand Cru Les Blanchots
(Albert Bichot), Chablis, Bourgogne, Frankrike
76111, Nigab AB
, 13 %
Fruktig och ren doft med anis, rök, citrus, gummi, smör och mandel. Rik smak med smörighet, skarp fruktsyra, hård mittpalett samt eftersmak med citron. Oförlöst, lagras.
MS: 16,5p
17,5p +
499:-
2014 Chablis Grand Cru Bougros
(La Chablisienne ), Chablis, Bourgogne, Frankrike
79210, Wine Affair Scandinavia AB
, 12,5 %
Komplex och elegent doft med rostade nötter, ylle, lakrits och kalkstensrök. Fyllig ren smak med silkenslen textur, fin mineralitet, rik och tindrande mittpalett med tryck samt en lång och harmonisk eftersmak med lätt ektouch.
15,5p -
499:-
2014 Chablis Grand Cru Valmur
(J Moreau & Fils), Chablis, Bourgogne, Frankrike
79894, Giertz Vinimport AB
, 13 %
Stor doft av smörig ek, ananas, honung, mandel, ylle, citronzest, päron och aprikos. Fyllig kropp med ekfatskaraktär, stor men solmogen och integrerad fruktsyra samt en lång eftersmak med ekfatsbeska.
17p =
569:-
2015 Chablis Grand Cru Vaudésir
(Domaine des Malandes), Chablis, Bourgogne, Frankrike
72850, Altia Sweden AB
, 13 %
Stor, komplex, elegant och ljuvlig doft av apelsinblom, citronzest, snygga ekfat och stenrök. Fyllig kropp och energirik smak med mineraler, viss fatkaraktär och livlig samt rund fruktsyra följt av en lång och komplex eftersmak.

* * *


Copyright: Munskänkarna
Antal viner i databasen: 12908
2021-06-15, 03:08:06