Temaprovningar

[Lista över provningar]

Augusti 2014

Provningsgruppen bestod denna gång av:
Rickard Albin (RA), provningsledare
Per Warfvinge (PW)
Johan Wadman (JW)
Carl-Johan Nikell (CN)
Mårten Söderlund (MS)

Bedömningsgrunder

Meursault

Lagom till sommaren provade vi igenom Mersaulterna från Systembolaget. Tyvärr är det små lotter och viner och årgångar omsätts fort, men försök att hålla koll, för det är mycket spännande som passerar hyllor och beställningssortiment. Ett par av vinerna var överoxiderade och bedömdes ej, kanske har de plockat lite väl moget, och en del viner doftar ganska mycket popcorn, det är ganska anmärkningsvärt med tanke på priset på flaskorna. Några större hus som Faiveley, Bouchard och Jadot, har ett lite rundare anslag redan som unga, en smörfet doft jag inte är så förtjust i som brister lite i elegans. Kanske är en del av problemet är att man vill göra vinet attraktivt som ungt och då rör runt jästen lite väl mycket i faten. Det är en fin balans som skall upprätthållas. De som å andra sidan gör mer strama viner som tex Boillot i den här provningen kan vara svårbedömda i sin ungdom. De lite lättare vinerna i de lägre prisklasserna klarade sig bra i den här provningen med sin direkthet. Gruppens favorit, Ropiteau – 10 byter dock årgång i skrivande stund, men jag hoppas även nästa också har den öppna direkta charm i attacken, att ta till sig nu, som denna hade. Antoine Jobards Poruzots, är ett i mitt tycke helt underbart vin, men som behöver tålamod i form av några års lagring för att få rättvisa. visst går det bra att dricka nu, men lufta gärna länge, då börjar den unika pillriga breda syran sjunga. Nu låter det som jag är lite kritisk, men oavsett om kvalitén inte rakt igenom höll den nivå jag tycker man kunde kräva, så kan man inte ha det mycket trevligare än att botanisera i Meursaults stilar, och när jag säger det så vet jag att mina medprovare glatt nickar instämmande. Mårten Söderlund
VITA
 FRANKRIKE
16p -
250:-
2008 Meursault 1:er cru les Genevriéres
(Bouchard), Meursault, Bourgogne , Frankrike
95081, Bibendum AB
, 13,5 %
Doft med inslag av rostade fat, lite brynt smör, blommor, bokna äpplen, smör och popcorn. Bra rund maffig smak med eksötma, karamelliserade citronskal, och en nästan pärlande syra. Bättre doft än smak. OBS! Halflaska.
16p +
259:-
2010 Meursault
(Ropiteau), Meursault, Bourgogne , Frankrike
5360, Giertz Vinimport AB

Grönska, örter, krusbär och ett lite plåtigt intryck, lätt smörig. Nässlor, rökighet, lagom rostad rökig ek, ylle marmelad, mogen gul frukt och mandel. Eken är lite överdriven. Härlig mineralsälta i munnen, bra attack, lite väl syrlig i en an annars ren eftersmak. Lite låg ursprungskaraktär. Byter årgång till 2011.
chardonnay
14,5p -
269:-
2011 Mersault
(Albert Bichot), Meursault, Bourgogne , Frankrike
75494, Nigab AB

Smörig med drag av luktsuddgummi, och en liten konserverad burkighet. Lite rostad ek och citron. Smaken har en viss smörighet, en bra intensitet och en liten beska.
15p -
289:-
2011 Meursault 1:er cru les Genevriéres
(Vincent Bouzereau), Meursault, Bourgogne , Frankrike
12677, Sigva AB

Fin doft med smörighet och aning örtighet och grönska med lite äpple, stjälkighet, slankhet och fetma i doften. I munnen ren och silkig och en bra balans.
16,5p +
319:-
2011 Mersault Le Limozin
(Ropiteau), Meursault, Bourgogne , Frankrike
Giertz Vinimport AB

Ren fin doft, stor, smörighet med tydlig meursaultton och en aning päron. Ren elegant och lagom rostad ek. Smaken är fyllig, men välbalanserad med lite vax, bra elegans och lång efersmak
15,5p -
399:-
2009 Mersault Vielle Vignes
(Seguin-Manuel), Meursault, Bourgogne , Frankrike
71059, Alambic Försäljnings AB
, 13 %
Fin citruston med gröna äpplen, gummi och corn flakes. Smaken är ung och syrlig med behaglig beska.
15p -
401:-
2010 Meursault "Les Chevalieres"
(Remi Jobard), Meursault, Bourgogne , Frankrike
Wahlbergs Drycker AB

Lite moget jousig, lite sötfruktig och tropisk, med en aning burkärtor. konung, rotfruktstoner, syntetisk tvål, och en liten dammighet. Syran är lite dämpad och svårbestämd idag.
16p -
457:-
2011 Meursault
(Henri Boillot), Meursault, Bourgogne, Frankrike
70316, Carovin AB

Lite gummi äpple, smakar lite enkelt av äpple, fin smörighet, men också burkärtor. Lite yngre stil med en aning disktrasa, mineral och blommighet. Lite darrig stram i doften, med en återhållenhet och gräston. Hög ung syra i attacken som inte blir så livlig som man hoppas med tanke på priset, men bra.

chardonnay
16p -
469:-
2009 Mersault ”Clos de Mazeray”
(Jaques Prieur), Meursault, Bourgogne , Frankrike
74033, Philipson Söderberg AB
, 13,5 %
Jaques Prieur 2009, nr 74033, 16 p -, 469 kr
Fin smörig komplex ton, med nötter, nektar, gula äpplen, romerska bågar, meursaultig smörighet och lite rostad ek. Smaken har en bra syra med mineral, men också en liten bitterhet i avslutet.
16p -
479:-
2010 Meursault 1:er cru Charmes
(Ropiteau), Meursault, Bourgogne , Frankrike
71509, Giertz Vinimport AB
, 13,5 %
Mycket citrus, rökighet, en liten rostad kaffeton, bivax, gula äpplen och plommon. Smaken har en hel del äpple, en lång ren citruston i eftersmaken och en lite återhållen syra.
15p -
499:-
2009 Mersault Poruzots
(Mikluski), Meursault, Bourgogne , Frankrike
Prime Wine Sweden

Doft med mycket smör, lite tvål, wettexduk, en aning sur tång (släke på gotländska) och en aning källare. Smaken har en bra fetma, med citron, men också en liten bitter ton, saknar ett uns elegans.
16p -
501:-
2010 Meursault 1:er cru les Gnevriéres
(Remi Jobard), Meursault, Bourgogne , Frankrike
72997, Wahlbergs Drycker AB

Lite sötfruktig jousig och med lätt smörighet i doften. Smaken är lite syrlig med litet drag av engelsk marmelad, lite lätt blommighet med fin citronton och en flintig rökighet. Mycket bra kryddig rökig mineral i eftersmaken.
15p -
509:-
2011 Meursault 1:er cru Blagny
(Joseph Faiveley), Meursault, Bourgogne , Frankrike
79500, Vinovativa

Fin ung smörig ton, med ett drag av örtighet, mycket fin ek men lite åt det vaniljiga hållet. Smaken har en fruktig attack, men inte så sjungande personligt, men väldigt välgjort. Dock en viss kartighet i eftersmaken.
16,5p =
549:-
2010 Meursult le Poruzots Dessus
(Antoine Jobard), Meursault, Bourgogne , Frankrike
92063, Vinitor AB

Ung fin med grönska, tång, svavel, fimpar och rökig rostning.Smak med bra nerv, en bred och redan från attacken fyllighet med härlig livlighet och bra längd. Vinner med lagring. (MS 17p, fin syra).
16,5p -
642:-
2011 Meursault 1:er cru Les Charmes
(Henri Boillot), Meursault, Bourgogne , Frankrike
70939, Carovin AB

Smörig med bra kryddig mineralitet, lite grönsaker, havssalt, gul frukt med aning wettexduk, rökighet, chokladpraliner och ylle. Mycket bra smaktryck, lång bra eftersmak med en härligt livlig syra. JW 16p.

* * *


Copyright: Munskänkarna
Antal viner i databasen: 13953
2022-08-12, 08:26:19