Munskänkarna - Vintesten

Temaprovningar

[Lista över provningar]

November 2013

Provningsgruppen bestod denna gång av:
Johan Wadman, Rickard Albin, Arild Wihlborg, Per Warfvinge, Calle Nikell

Bedömningsgrunder

Antalet Champagner i beställningssortimentet är drygt 700 medans det bara finns runt 70 portviner. Det är talande för intresset och marknaden för portviner. Men det som är ofashionabelt är ofta prisvärt och så har fallet varit för portviner i flera år. Detta buteljerade solsken som t.o.m. kan konkurrera med D-vitamin om att hålla vinterns svårmod borta. Och det smakar ju faktiskt godare. Gott att njuta tillsammans med vinterns portviner är färska, alternativt rostade, valnötter. De godaste köps med skalet på och kommer från Grenoble. Förutom i juletider är de nästan omöjliga att få tag på i vanliga svenska mataffärer. Passa därför på att köpa rejält nu när tillfälle ges. Skalet hindrar nötterna från att oxidera och ger en mycket fräschare smak än de färdigskalade. En annan god rostad nöt är hasselnöten. I hasselnötens fall ska den komma från Piemonte. Tyvärr är också de svåra att få tag på i Sverige av någon outgrundlig anledning. Skulle ni besöka italien så håll utkik efter Nocciola Piemonte I.G.P. med tillägget "Tostata" för de rostade. Nåväl över till portvinerna. Själv gillar jag mina vintage portviner, tvärt emot all vett och etikett, unga. Att dricka dem på frukten är smaskens men när frukten tynar bort tar alkoholen över för mycket. En viktig detalj är dock att tanninerna ska vara tillgängliga. Förr var det sällan så i unga portviner men precis som med rödviner så görs de allt mera med njutbara tanniner från början. En Tawny eller Colheita däremot tycker jag om mogen, då kan smakerna från faten och den långsamma oxidationen bli rik, komplex och nötig och bilda en motpol till alkoholen. Så ung vintage och gammal Tawny. Vilken tur, det är precis vad som finns i beställningssortiment. Vill man prova en ung vintage med njutbara tanniner och fin läskande fruktsyra kan man med fördel köpa Calem Vintage port 2011 som är recenserad, på annan sida, i månadens beställningssortimentsprovning. 2011 Niepoort Vintage är också bra men med tuffare tanniner och mer normal fruktsyra. LBV är ofta en bra kompromiss till Vintage då balansen och harmonin infinner sig tidigare. Taylors LBV 2008 är härligt mörk och dov. Den ångar av svarta vinbär, björnbärsmarmelad, mynta och violpastill i en härligt vinös stil. Bara att kapitulera. Av de provade Tawny-portvinerna njöt vi mest av S Leonardo 20 years. Den hade största komplexiteten, rikast doft och allra bäst balans. En Tawny att kontemplera med vid brasan. Och så några nötter i handen förstås.

Johan Wadman

STARKVIN
 PORTUGAL
16p ++
169:-
2008 Taylor's Late Bottled Vintage
(Taylor, Fladgate & Yeatman), Porto, Portugal
82744, VinUnic AB
, 20 %
15p +
179:-
2008 Niepoort Late Bottled Vintage
(Niepoort), Porto, Portugal
76228, Wicked Wine
, 20 %
16p =
265:-
Fonseca 10 Year Old Tawny
(Fonseca Guimaraens), Porto, Portugal
87276, Johan Lidby Vinhandel AB
, 20 %
16p -
429:-
Kopke 20 Years
(Kopke), Porto, Portugal
73155, Prime Wine Sweden
, 20 %
16,5p =
449:-
Fonseca 20 Year Old Tawny
(Fonseca Guimaraens), Porto, Portugal
70512, Johan Lidby Vinhandel AB
, 20 %
16p -
499:-
2011 Niepoort Vintage Port
(Niepoort), Porto, Portugal
76331, Wicked Wine
, 19,5 %
17p =
575:-
Porto S Leonardo 20 Years
(Mário Braga), Porto, Portugal
74736, Hemberga brunn AB
, 20 %

* * *


Copyright: Munskänkarna
Antal viner i databasen: 14884
2024-04-25, 21:05:28