Beställningssortimentet

[Lista över provningar]

Maj 2005

Provningsgruppen bestod denna gång av:

Bedömningsgrunder

When the acids go bananas!

Tycker ni det r mycket reservationer i bedmningen nedan? D tycker ni rtt, fr vi var ovanligt oense i vra bedmningar och mycket var syrornas fel. Varma r spelar syrorna vinmakarna ett spratt och d tvingas de tillstta syra eftert fr att f balans i vinet, ngot som skett med tv viner frn Alsace producenten Leon Beyer som bedmts denna mnad. Detta r lttare sagt n gjort. Inte s att det r svrt att hlla i syra men vill man f den integrerad i vinet br den tillsttas innan jsningen och d kan det vara svrt att avgra mngden. Men ven om man lyckas blir elegansen och personligheten i syrorna inte lika stor som hos ett vin som har sina egna syror kvar. Inte nog med att syranivn sjunker nr det r ett varmt r, frukten blir tropisk med inslag av t ex mango och banan. Man blir ltt tvehgsen som vinbedmare. Det smakar s oklassiskt. r det ett fruktmos med socker frn Semper som skall ackompanjera ostronen?

Nej, 2003 r en frfrligt atypisk rgng i Frankrike och Tyskland, men en rgng som r god och trevlig att dricka ung. Det knns som om gamla och nya vrlden-viner blandats i lika delar och skapat ett lttsmlt potpurri av smaker. En konservativ terroirnrd lr darra p manschetten men har inget annat val n att gilla lget. Sdana r vinerna. Bourgognegurun Clive Coates tycker man skall hlla dem i avloppet. Synd p s rara rtor, tycker jag, nyss hemkommen frn en vecka med flitigt provande i Bourgogne. Lt er upprras och frfras av Beyers trevliga viner.

Det kan bli problematiskt t andra hllet ocks, som i Vincent Girardins Chassagne. Hr finns en ofrliknelig sprittande ursprunglig syra, men i dagslget knns den lite stum och den verkar dmpa frukten ocks. Stumma syror och frukt gr inga vinbedmare glada, men de av oss som tycker vi knner den dr storheten hos en fin Bourgogne som uppstr efter ca tio r, vi ser en svan dr de andra bara ser en ful ankunge. Vi r tacksamma fr att syran r dr, fr utan den kommer ankungen aldrig flyga. Den konservative terroirnrden ler fraktfullt mot de som tvivlar p att frvandlingen kommer ga rum och ltsas att han kan se framtiden i kristallkulan. Stort? Kanske, men absolut gott redan nu.

Joly, kultfiguren frn Loire, eller snarare kuffiguren som fljer de franska motsvarigheterna till bondepraktikan, hvdar att denna vidskepelse fungerar och den internationella vinkritiken hller med, trots att man inte hittar ngon rationell frklaring till hans pstenden att mobiltelefoner och mikrovgsugnar str livets vibrationer. Han presenterar denna mnad ett vin som fr vinsnobben att inte bara darra lite utan ven att tappa bde haka och fattning. Karln har nmligen ltit sin Chenin Blanc f en rejl dos oxidation. Skmtar han med oss? Vinet blir mrkt, syran dmpas och oxidationstonen blir tung i nsan. Hll ut! ropar de finknsliga. Men vi som bara vill njuta finner att alla de karakteristiska Chenin-tonerna finns dr och att syran dmpas lite r ingen katastrof i sammanhanget, det kan ta 30-r eller mer annars. Jag erfor detta nyligen nr en 73:a Coule de Serrant korkades upp blint fr vnnerna och de trodde det var en 02:a. Jag vet att jag inte har den amerikanska vineliten med mig, men jag tar hellre en verdos oxidation n en verdos st ek.

Denna mnads vita frn nya vrlden visar stor charm i sina fruktiga aromer, men eftersmakerna lever inte riktigt upp till den lovande initiala knslan i vinet, strukturen i dessa viner vllar debatt, hur viktig r en livlig syra? S dr hller vi i provningsgruppen p och smgnabbar fram och tillbaka om syror och balans, medan provningsledaren lgger sin panna i hundra veck tittar frtvivlat p oss och undrar hur vi med s olika sikter skall kunna vinna vra lsares frtroende? S ni frstr att det blir en del avvikelser frn majoritetens pong. Men om alla tyckte lika, hur trkig vore inte vinvrlden d, det sger jag helt utan reservationer.

Mrten Sderlund

Fotnot: Mer om Joly gr att lsa p b la www.coulee-de-serrant.com.

MOUSSERANDE
 SPANIEN
13p ++
74:-
1999 Freixenet Brut Vintage
(Freixenet), Peneds, Spanien
88474, Berntson Brands AB


40% Macabeo, 30% Xarello, 30% Parellada
11p =
79:-
2000 Freixenet Pinot Noir Ros
(Freixenet), Peneds, Spanien
Berntson Brands AB


100% Pinot Noir
13p -
145:-
2000 Freixenet Reserva Real
(Freixenet), Peneds, Spanien
88959, Berntson Brands AB


80% Macabeo/Parellada/Xarello, 10% Chardonnay, 10% Reserva wine aged in barrels
VITA
 AUSTRALIEN
11p =
80:-
2002 Yellow Tail Chardonnay
(Casella Wines), South Eastern Australia, Australien
88142, Birramex AB

14p -
229:-
2002 Mesh Riesling
(Grosset Wines), Eden Valley, Australien
88054, Divine AB

15p -
299:-
2001 Grosset Picadilly Chardonnay
(Grosset Wines), Adelaide Hills, South Australia, Australien
86878, Divine AB

 FRANKRIKE
14p +
125:-
2003 Lon Beyer Riesling
(Lon Beyer), Alsace, Frankrike
72253, Premium Wines

14p +
129:-
2003 Lon Beyer Tokay-Pinot Gris
(Lon Beyer), Alsace, Frankrike
86381, Premium Wines

12p -
149:-
2001 Bourgogne Cuve Saint-Vincent
(Vincent Girardin), Bourgogne, Frankrike
86890, Prime Wine Sweden

15p =
207:-
1999 Becherelle
(Nicolas Joly), Loire, Frankrike
85240, Premium Wines

15p -
319:-
2000 Chassagne-Montrachet Ier Cru "Morgeot"
(Vincent Girardin), Bourgogne, Frankrike
86890, Prime Wine Sweden

 SYDAFRIKA
14p +
119:-
2003 Thelema Sauvignon Blanc
(Thelema Mountain Vineyards), Stellenbosch, Sydafrika
88077, Nigab AB

14p =
149:-
2002 Thelema Chardonnay
(Thelema Mountain Vineyards), Stellenbosch, Sydafrika
88079, Nigab AB

RDA
 AUSTRALIEN
11p =
80:-
2004 Yellow Tail Shiraz
(Casella Wines), South Eastern Australia, Australien
88143, Birramex AB

 ITALIEN
14p -
239:-
2000 Ateo Sant'Antimo Rosso
(Ciacci Piccolomini d'Aragona), Sant'Antimo, Italien
89122, VinUnic AB


Sangiovese, Cabernet Sauvignon, Merlot

* * *


Copyright: Munskänkarna
Antal viner i databasen: 14884
2024-07-19, 20:57:49